SENSORIUM kaldes det sanseorgan og især den del af hjernebarken hvor
sanseindtrykkene opfattes; følelsescentrum og de bevidsthedstilstande, der knytter
sig hertil. Et Sensorium, eller Sansernes Kilde, hvorfra fornemmelser udspringer.

Ordborg over det Danske sprog             

Om Seidlers SENSORIUM 

Seidlers SENSORIUM sætter på en underfundig måde fokus på at fremelske en sanselig naturrelationen gennem kunsten, med en legende tilgang til biologiske processer. Sensorium’s performance-vandringer og kunst-udstillinger er både eksperimenterende, originale, klimaengagerende og nyskabende indenfor billed- og scenekunst. Oplevelser som er relevante for alle mennesker – store som små, unge og gamle.

Seidlers SENSORIUM har et transgenerations fokus: vi henvender os til et legende og fællesskabs engagerende publikum i alle aldre. Vi bestræber os på at alle kan relatere til emnerne uanset alder. Vi har derfor alders-målrettede versioner af performance-vandringerne. Vi har oplevelser for de mindste, for at starte den gode naturrelation tidligt i livet. Vi mener, at det har stor værdi at publikum nyder at opleve kunst med immaterielle kvaliteter i dialog med naturen. Nydelsen er at publikum bliver en del af landskabets langsommelighed og landskabet bliver en del af publikum.

Under det fælles motto “KUNSTENS SANSELIGHED, KAN GENSKABE VORES NATURRELATION” er det vores mål at børn, unge og voksne - udover kunstneriske oplevelser af høj kvalitet – med Seidlers Sensoriums’s formidlings aktviviter vil opleve en bestyrket tro på egen kreativitet, udvikle en evne til at orintere sig med sanselighed i livet, opnå en større trivsel i fællesskabet og udvikle en tro på sig selv til at stå frem og deltage i de flok sammenhænge de indgår i, i samfundet.

Seidlers SENSORIUM har eksisteret siden 2015 og blev etableret af billede,- video, og performancekunstner Marika Seidler. Ideen til Seidlers Sensorium var og er stadig at skabe relevant og naturrelaterende kunstoplevelser med fokus på at genskabe en bæredygtighed relation til naturen gennem kunsten, der henvender sig til børn, unge og voksne, og med høj kunstnerisk kvalitet.

Publikums-engagerende performance-VANDRINGS forestillinger 

Seidlers SENSORIUM opfører sensoriske publikumsinddragende performance-vandrings forestillinger over tid og afstande i naturen med udgangspunkt i aktuelle naturvidenskabelige biologiske processer og flok adfærd. Vi har performance-vandringsforestillinger der kan opføres i iscenesatte og naturlige landskaber i Zoologiske haver, parker, skove, vandløb og strande. Vandringerne sker i små publikumsgrupper på 8 – 14 personer mellem 4 – 6 scenestationer i naturen og varer mellem 1 – 2 timer over 1 -2 km. Scenestationerne er skabt af medbragte implementerbare kunstinstallationer, som vi tager med ud i landskabet og kombinerer med landskabets naturlige scenografi; som huletræer, eksponerede rødder, sandskrænter, tyst granskov, majestætiske gamle træer mm.

Publikumsgruppen møder sensoriske guides: performere, sangere, dansere, objekt animatorer og fortællere undervejs på vandringens scenestationer. De sensoriske guides iscenesætter lyrisk og sanseligt performance-vandringens naturvidenskabelige tematik. Publikum deltager i fællesskab eller enkeltvis i aktiviteter med performeren. Fællesskabet er omdrejningspunktet for publikums oplevelsen. Således at publikum får en kunst- og fællesskabs oplevelse ud over det sædvanlige. Derfor er en Sensorium kunst- og naturoplevelse, en oplevelse man ikke vil være foruden.

Kunstudstillinger og Offentlige udsmykninger med lydvandringer

Kunstneriskleder Marika Seidler har udstillet billedkunst nationalt og internationalt siden 1998. I de seneste år har Seidler skabt videoinstallationer med Sensorium, hvor performere aktivt engagerer sig i naturens univers kombineret med skupturelle elementer og installationer idendørs.

Seidlers Sensorium arbejder med Offentlige udsmykninger kombineret med lydvandringer, og er netop igang med en sådan udsprunget af performance-vandringen Voks skoV, til Guldborgsund Kommune område FRIHEDEN der åbner i 2025.

Formidling NATUR og KUNST for skoler 

Seidlers SENSORIUM tilbyder huskunstnerworkshops for Kommunernes Skoleområde, Dagtilbud og specialområdet. På et Sensorium kunstprojekt får eleverne selv mulighed for at arbejde med en performativ skabelses proces i naturen og stifte bekendtskab med publikums-inddragelse. Kunstprojektet er sammensat som et miniformat af en professionel skabelses proces af en performance vandring; først oplever eleverne en performance-vandrings forestilling, nærnæst indhenter og analyserer eleverne data I et naturforløb med biologer/naturvejledere/naturformidlere. Med udgangspunkt i naturforløbet skaber eleverne deres egne mini-performance-vandringer sammen med huskunstnere, som klassen inddrager hinanden i.

Undervisere i kunst er professionelle kunstneriske kompetencer indenfor: Billedkunst og scenekunst. Undervisere i Natur er professionelle naturvejledere fra Kommuners Naturcentre eller Sensoriums egne tilknyttede Natur- og kulturformidlere. Kunstprojekter ledes af Marika Seidler i samarbejde med Kunstinstitutioner, Naturcentre og Kommuners afdelinger inden for Kultur- og Fritids området, Skole området og Kunstråd.

Finansiering sker gennem Statens Kunstfonds huskunstnerordning med årlige frister i marts og oktober, samt internt I Kommunernes egne puljer eller via privatskolers egenfinansiering.

Organisering 

Seidlers Sensorium har et 3 årigt legat produktionsværksted i København hos Fonden Fabrikken for Kunst og Design, Sundholmen. Kunstnere som arbejder på Sensorium kunstprojekter kommer fra hele landet.

Vi er en selvproducerende privat organisation og ikke drift støttet af fondsmidler. Alle forestillinger er godkendt af Statens Kunstfonds Scenekunstudvalg og indgår i Slots- og Kulturstyrelsens Teaterrefusions 50% ordninger. Teatret ledes af Kunstneriskleder og producent Marika Seidler, fast tilknyttet er dramaturgisk konsulent Betina Birkjær. Vi deltager årligt med nye performance-vandringer i teater branchens KLAPfestival for Børn og unge, tidligere APRIL festival. Vi spiller forestillinger i hele landet i naturen i samarbejde med kunstinstitutioner, Kommuner, festivaller og Naturcentre i hele landets skønne natur.

Om Kunstnerisk leder 

Seidlers SENSORIUM er grundlagt af kunstneriskleder Marika Seidler i år 2015. Seidler er uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi, indenfor maleri, skulptur, medier, performance og rumlig billedkunst. Siden 2000 har Seidler skabt video- og kunstværker med produktioner I Indien, Benin, Libanon, Syrien, USA, Rusland, Japan.

Seidler startede med at undervise på Statens Museum for Kunst Billedkunstskole og Kunstformidling i 2006 -2010. Siden 2009 har hun skabt og afholdt huskunstnerworkshops for især børn og unge i samarbejde med kunst, kultur og naturinstitutioner.  Seidler fungerer som kunstnerisk projekt- og undervisnings leder, samt producent, iscenesætter og koncept udvikler af undervisnings koncepter.

Kunstnerisk leder og konsulenter 

portraet_marika_sH


Marika Seidler
Kunstneriskleder, Design og Producent

cirkel-portraet_betina-s-h


Betina Birkjær
Dramaturgisk konsulent

cirkel-portraet_Sif-Jessen-Hymoller-sh


Sif Jessen Hymøller
Dukkespils konsulent

Medskabende performere, sangere, dansere 

cirkel-portraet_antoinette-sh


Antoinette Helbing
Danser og Koreograf

cirkel-portraet_Marte-sh


Marte Schau
Scenekunstner, Sanger og Komponist

cirkel-portraet_AnnaKruse-sh


Anna Kruse
Sanger og Komponist

Cirkel-portraet_-Gry-Buhrkall-sh


Gry Buhrkall
Klangspiller og Sanger

portraet-cirkel_freja-med-a-sh


Freja Schaumbürg Müller
Scenekunstner, Musikker og Sanger

cirkel-portraet_siri-2023-sh


Siri Nitshke Seidler
Scenekunstner, Danser og Dukkespiller 

Produktions TEAM værksted

portraet_kunstneriskleder-Marika-Seider


Marika Seidler
Kunstneriskleder og Visuelt design

portraet_kostumier-assistent-Yovka-Petrova


Yovka Petrova
Kostumier Assistent

cirkel-portraet_Ane-Lokken-s-h


Ane Løkken
Kostumier og Rekvisitør

portraet_kostumier-assistent-Anika-Dahlen


Anika Dahlen
Kostumier Assistent

cirkel-portraet_fie-von-veer-sh


Fie Von Veer
Skrædderi Konstruktions konsulent

cirkel-portraet_Theis-Witzel


Theis Whitzel
Snedker og Special Effects konsulent

Formidlings TEAM Huskunstnere og Naturformidlere

portraet_marika_sH


Marika Seidler
Kunstneriskleder, Design og Producent

portraet_Natur-og-Kulturformidler_Nanna-Bugge-sh


Nanna Bugge
Natur- og Kulturformidler

cirkel-portraet_signe-Skov


Signe Skov Pedersen
Scenekunstner

portraet-pa-vej-sh


Anders Hofmeister
Natur- og Kulturformidler

cirkel-portraet_-miriam


Miriam Röstlinger Goldkuhl
Scenekunstner

portraet-cirkel_freja-med-a-sh


Freja Schaumbürg Müller
Scenekunstner, Musikker og Sanger

Samarbejdspartnere

KUNST INSTITUTIONER

Copenhagen Contemporary CPH
Deep Forest Art Land Herning
Fabrikken for Kunst og Design
J.F. Willumsens Museum
KunstCentret Silkeborg Bad
Kunsthallen Brandts Odense
Munkeruphus Udstillingssted
Metropolis Internationale Teater
Nikolaj Kunsthal København
P.C. Skovgaards Museum Viborg
Sorø Kunstmuseum

NATUR og KULTUR INSTITUTIONER

Bydels blioteker i Kbh. Kommune
Boserupgaard  Naturcenter Roskilde
Center for Bæredygtighed Kbh.
Dansk Kulturinstitut Tyrkiet
Egedal Naturvejleder
Kongskilde  Naturcenter Sorø
KABoligselskab Tingbjerg
Kløvermarken Naturskole Kbh.
M´Braka, Rio de Janero, Brasil 
Medicinsk Museion, Kbh.
Naturskolen Raadvad, Gentofte
Teatercentrum KLAPfestival
Zoologisk Have København

KOMMUNER

Egedal kommune
Frederiksund Kommune
Guldborgsund Kommune
Gentofte Kommune
Gribskov kommune
Herning Kommune
Kulturboost, Kbh. kommune
Roskilde Kommune
Silkeborg Kommune
Sorø Kommune
Stevens Kommune
ÅBEN Dagtilbud, Kbh. kommune 
ÅBEN skole, Kbh. kommune 

Nysgerrig ring eller skriv til os 

Ønsker I at høre mere om vores kunstprojekter, bestille  forestillinger, udstillinger eller foredrag, er det godt at henvende sig i god tid.

Huskunstner workshops søger vi midler til to gange årligt i marts og okt. for aktiviteter den efterførlgende sæson,
hos Statens Kunstfond, huskunstnerordning.

logo_Seidlers-Sensorium_double-tree_2024_4-collum-1


Kontakt

mail@seidlersSensorium.dk
c/o Fabrikken for Kunst og Design
Sundholmsvej 46, 2300 København S. - DK

 

© Seidlers Sensorium all copyrights